top of page

Účetní program pro Windows na vašem pracovním Macu nebo iPadu? Není to nemožné!

Nejčastějším důvodem, proč firmy otálejí s pořízením pracovních stanic nebo laptopů od Apple je nekompatibilita specializovaného software pro chod firmy, mezi které patří nejčastěji účetní ERP nebo vnitropodnikové CRM systémy. Tyto programy, zvláště na místním trhu výrobci často nabízejí pouze pro operační systém Windows. Málokdo však ví, že existují spolehlivá řešení, jak tyto programy a pracovní prostředí zpřístupnit i na macOS nebo iPadOS.


Řešení pro on-line fungování se jmenuje Remote Desktop Services


Pokud jste firma, která má více zaměstnanců, používajících jeden program současně, je pro vás ideální nasazení technologie, která je součástí Microsoft Windows Serveru - RDS (Remote Desktop Services). Díky této technologii můžete jednoduše zpřístupnit pracovní prostředí operačního systému Microsoft Windows na jakémkoliv Macu nebo iPadu. Aplikace, podporující tuto technologii je dostupná pro jakékoliv iOS zařízení, včetně iPhone, jeho využitelnost vzhledem k velikosti displaye je však v praxi značně omezená.


Prakticky se dá tato technologie použít dvěma způsoby. Prvním je již zmiňované zpřístupnění plochy formou terminálového připojení. Druhým způsobem je spouštění pouze konkrétní aplikace, distribuované pomocí RDS v prostředí macOS bez přístupu na plochu.


Tato technologie se dá provozovat ve vlastní infrastruktuře nasazením Microsoft Windows Serveru nebo v rámci kloubového řešení - pak stačí běžné připojení k Internetu, včetně mobilního LTE.


Řešení pro off-line fungování se jmenuje virtualizace


Pokud jste uživatel, který preferuje nezávislost na internetovém připojení, nabízí se virtualizace operačního systému Microsoft Windows přímo pod macOS. Zde však nastává několik omezení - tím prvním je, že virtualizační prostředí (typicky VMware, Parallels Desktop či VirtualBox) jsou dostupné pouze pro macOS a vyřazuje tak dnes již perfektně pracovně použitelný iPad ze hry. Dalším omezením se stal nástup procesorů M1 v nejnovějších generacích MacBook a iMac. Podpora virtualizace Windows zde již existuje, ale pouze ve verzi pro architekturu ARM procesorů. Zde tak narážíme na překážku, že drtivá většina software, na toto není optimalizovaná a nebude pod Windows ARM fungovat. U Apple počítačů, vybavených procesory Intel není virtualizace problémem.


Přemýšlíte o nasazení počítačů Apple a potřebujete využívat Windows programy?


Společnost Beyond Group s.r.o. dokáže pomoci s oběma zmíněnými technologiemi. Kontaktujte nás, probereme s vámi možnosti a úskalí obou řešení a s přechodem na Apple vám rádi pomůžeme!



11 zobrazení0 komentářů
bottom of page